Hizmetlerimiz
Anket
En son hangi sigortayı yaptırdınız?
Toplam Oy: 40
Doğal Felaketlerin Verdiği Zararlar Pahalıya Patladı
2011 yılında doğal afetlerin ekonomiye zararı 380 milyar dolar oldu. Japonya depreminin ekonomideki zararı 35 milyar dolar olarak belirtilerek, “en pahalı” deprem olarak kayıtlara geçti.
Dünyanın en büyük reasürans şirketlerinden Swiss Re’nin sonuçlarını yayımladığı araştırmaya göre, 2011 yılında yaşanan doğal afetler ve insanlardan kaynaklanan felaketler, ekonomide 380 milyar dolar zarara yol açarak tarihin en büyük kaybı olarak kayıtlara geçti. Japonya’yla Yeni Zelanda'da geçen yıl meydana gelen depremler ve Tayland ile diğer ülkelerdeki seller bu zararda büyük rol oynadı, sigortalı hasarsa 116 milyar doları buldu. Dünyayı alışılmadık şekilde vuran depremlerde sigortalı hasar 49 milyar dolar olarak kaydedildi. Sigma’nın raporuna göre, 2010 yılındaki hasar 226 milyar dolardı. Bir önceki yıla göre yüzde 142 artış görülen 116 milyar dolarlık sigortalı hasara rağmen, risk yönetimi ve afet sonrası kurtarma finansmanlarında sigorta sektörü önemli rol oynadı. Swiss Re Ekonomi Başkanı Kurt Karl, “2011 yılında olağanüstü ve yıkıcı katastrofik olaylar yaşandı. Japonya, Yeni Zelanda, Türkiye’de yaşanan depremlerin yanı sıra Avustralya ve Tayland’daki sel felaketleri büyük ölçüde hasarlar meydana getirirken, aynı zamanda binlerce insanın hayatına da mal oldu” şeklinde açıklama yaptı.
Japonya’nın deprem sigorta korumasının düşük seviyelerde görülmesi, maliyetlerin yüzde 17’sini sigorta sektörünün üstlenmesine neden oldu. Japonya depreminin ekonomideki zararı 35 milyar dolar olarak belirtilerek, ‘en pahalı deprem’ olarak kayıtlara geçti.
Swiss Re, 2011'in doğal afetlerden kaynaklanan sigorta ödemelerinin en yüksek görüldüğü ikinci yıl olduğunu açıkladı. Bu kapsamda en son kaydedilen rekor zarar miktarı ABD'de Katrina kasırgasının da meydana geldiği 2005 yılında oldu. Kasırgalar sebebiyle sigorta şirketleri 123 milyar dolarla rekor zarar ödemesi yapmıştı.
Dünyada Son 10 Yıldır Her Yıl 820 Afet Oluyor
Münich Re’nin de paylaştığı veriler 2011 yılının, kötü hava şartlarıyla; sellerden mega kasırgalara ve muazzam kar fırtınalarına, öldürücü tornadolardan kıtlığa neden olan kuraklıklara kadar rekor kıran bir yıl olduğunu gösteriyor. Münich Re’nin yaptığı jeolojik risk araştırmaları sonucu son her yıl ortalama 820 doğal afet kaydedildi. Kıtalara göre dağılıma bakıldığında Asya’da 240, Amerika’da 290, Avrupa’da 150, Afrika’da 80, Avustralya’da 60 doğal felaket gerçekleşti.
22 Şubat’ta gerçekleşen Yeni Zelanda depremi, 11 Mart’ta Japonya’yı vuran deprem ve ardından gelen tsunami, nisan ayında Amerika’yı etkisi altına alan hortum felaketi, Tayland’da ağustostan kasıma kadar etkileri görülen sel felaketi, Doğu Afrika’daki yaklaşık bir sene süren kuraklık 2011’in en çarpıcı iklim felaketleriydi.
Tarihin en maliyetli depremi 11 Mart’ta meydana gelen Japonya depremiydi. Ülke tarihinin en büyük doğal afeti olarak tanımlanan olay, 2011 yılında meydana geldi. Deprem, Japonya’yla çevresini 9 büyüklüğünde sarstı. Sigortalı hasar maliyeti 35-40 milyar doları buldu. Kaydedilen ölü sayısı ise yaklaşık 16 bin olarak belirtildi. Japonya bir deprem ülkesi olmasına rağmen, afetlerin hiçbiri ekonomik açıdan bu kadar yıkıcı olmadı.
Yeni Zelanda’daki Christchurch`ün 25 kilometre batısında meydana gelen 7,0 büyüklüğündeki deprem, North Island`dan dahi hissedilmişti. 2011 yılındaki bu deprem 2010 yılında yaşanan depremin artçı şoku olarak belirtildi. Sigortalı hasar maliyeti 5 milyar doları bulurken, toplam hasar 6,5 milyar dolar olarak kaydedildi. Ancak bu depremde hiç ölüm meydana gelmedi.
Lloyds, Katrina Kasırgasından Sonra İlk Kez Zarar Açıklandı
Dünyanın en eski sigorta borsası olan Londra merkezli Lloyds, Amerika’da yaşanan Katrina kasırgasından sonra 2011 yılında 823 milyon dolarlık bir zarar yaptığını açıkladı. Şirketin 2010’daki kârı 3,5 milyar dolardı.
Dünya genelinde yaşanan felaketler sigorta şirketlerine pahalıya patladı. Japonya’daki deprem ve tsunami gibi doğal felaketler de bankanın yatırım gelirlerini azalttı. Lloyds’un CEO’su Richard Ward basına yaptığı açıklamada, “Hiç kuşkunuz olmasın, 2011 yılı sigorta sektörü için zor bir yıldı. Bu bakımdan yaşanılan kayıp şaşırtıcı değil ancak bu olay bizim burada ne yaptığımızı gösterir. Halka yardım edip, işletmelerin felaket sonrası yeniden yapılanmalarını sağlayacağız. Ayrıca bu kayba rağmen, güçlü gözetim ve profesyonelliğimizle finansal gücümüzü sürdüreceğiz. Ancak hayal kırıklığına uğradığım bir nokta var ki, 2011 yılında yaşanan olağanüstü felaketler sebebiyle sigorta oranları yeterli cevabı veremedi” dedi.